Φίλες και φίλοι γεια σας!
Όπως κάθε μανούλα μαγειρεύει νόστιμα και υγιεινά φαγητά για την οικογένειά της έτσι και εγώ διαλέγω καλά και αγνά υλικά. Φροντίζω τα φαγητά μου να μην είναι περίπλοκα και να περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Σκέφτηκα λοιπόν κάποιες από τις συνταγές μου μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής να τις μοιραστώ μαζί σας.
Καλά μαγειρέματα!
Γιάννα

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Λαχανοντολμάδες


Υλικά 
  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο 
  • 1 μεγάλο λάχανο αφράτο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα με το φύλλωμά τους
  • 1 πράσο (το άσπρο μέρος μόνο)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μυρώνια
  • τα φύλλα από 3-4 κλαράκια καυκαλήθρες
  • 2 φλ. του καφέ ρύζι
  • λάδι
  • πιπέρι 
  • αλάτι
Εκτέλεση
  • Ζεματίζουμε το λάχανο αφού προηγουμένως έχουμε αφαιρέσει κυκλικά το κοτσανάκι από το κάτω μέρος. 
  • Βάζουμε στον κιμά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά καθώς και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βγάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα και κρατάμε το νερό.
  • Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο (αν είναι μεγάλο το κόβουμε στη μέση).
  • Τοποθετούμε λίγη γέμιση στην άκρη και το διπλώνουμε σε σχήμα κυλινδρικό.
  • Στρώνουμε σε μια κατσαρόλα τα υπόλοιπα μέρη από το λάχανο, τοποθετούμε τους ντολμάδες κυκλικά και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ρίχνουμε το ζεστό νερό που είχαμε κρατήσει ώστε να καλυφθούν οι ντολμάδες ή αντί για νερό, ζωμό λαχανικών από τα κοτσάνια των μυρωδικών που προηγουμένως είχαμε βράσει. 
  • Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βράζουμε για μια ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.
  • Αυγοκόβουμε

Υλικά για το αυγολέμονο
  • 3 αυγά χωρισμένα
  • 1 φλ. τσ. ζωμό καυτό
  • χυμό 2 λεμονιών
  • 2 κ. σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση για το αυγολέμονο
  • Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε στους κρόκους το χυμό λεμονιών.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα τη μαρέγκα και χτυπάμε με το σύρμα,
  • Προσθέτουμε το ζωμό στο οποίο έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ, περιχύνουμε τους ντολμάδες, ανακινούμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά 
  • Τέλος προσθέτουμε λίγο άνηθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου